De grootste haai ter wereld

DE WALVISHAAI

Een massieve 20 ton aan haai

 ©THE OCEAN AGENCY / XL CATLIN SEAVIEW SURVEY

Wie voor het eerst het woordje walvishaai, Rhinodon typus, ziet of hoort denkt vast dat het hier om een prehistorisch monster van ontzagwekkende properties gaat. Wees echter niet bang, hij is wel een reus, maar in tegenstelling tot sommige haaisoorten heb je van deze aardige Goliath niets te vrezen.  Hij brengt zijn dagen voornamelijk zwemmend en dinerend door en eet voornamelijk zijn lievelingsgerecht, plankton. Dit zuigt hij met veel water, (6000 ltr. per uur) naar binnen waarna hij het water weer wegzuivert via de kieuwen. Soms lust hij ook wel een visje en eet hij visseneitjes. 


Uiterlijk
Het is een joekel, dat moet gezegd worden, hij doet zijn naam zeker eer aan wat dat betreft. Met zijn maar liefst 12 (!) meter is het de grootste vis die ons planeet kent en in tegenstelling tot zijn naam is hij absoluut geen walvis. Overigens, de walvishaai kan zelfs nog langer worden, maar het is dan ook niet voor niets een walvishaai. Zijn gewicht evenaart zijn lengte en komt in de buurt van de 20 ton. Indrukwekkend, niet waar? Echter, zoals ik al eerder zei, hij is net een mak schaapje.

© GABY BARATHIEU / CORAL REEF IMAGE BANK

Qua uiterlijk is de haai een knappe verschijning, werkelijk een blikvanger. Met zijn donkere huid en kenmerkende witte tot lichtgele vlekken is hij overal herkenbaar. Net als veel andere vissoorten heeft hij een eigen unieke vingerafdruk in de vorm van een vlekkenpatroon dat te vinden is rondom zijn vijf kieuwen, aan de beide zijden van zijn hoofd. Je blijft je verbazen over de walvishaai, want ondanks zijn enorme afmetingen is zijn bottenstelsel volledig van kraakbeen gemaakt. Dit heeft hij trouwens overeen met alle haaiensoorten en pijlstaartroggen.

Zijn mond is ook flink, wel 2 meter breed. Hij gebruikt deze om zoveel mogelijk plankton te vangen die hij met veel water naar binnen zuigt. Het overtollig water filtert hij vervolgens via zijn kieuwen weer naar buiten. Je kunt het je haast niet voorstellen, maar de walvishaai heeft maar liefst 300 rijen minuscule tandjes, 3000 in totaal. Je zou maar naar de tandarts moeten met zo’n gebit!


Leeftijd
Als je het over bejaard zijn wilt hebben, de walvishaai gaat nog veel verder dan bejaard, hij wordt bijna antiek. Geloof het of niet, maar hij kan tussen de 100 en 150 jaar oud worden! Dat betekent dat de al op leeftijd zijnde walvishaaien hun portie geschiedenis inmiddels ruim hebben meegemaakt, al hebben ze de veranderingen niet zelf aan den lijve ondervonden.

© AMANDA COTTON / CORAL REEF IMAGE BANK

Voortplanting
Ondanks de hoge leeftijd die de walvishaai kan bereiken is het pas met 30 jaar geslachtsrijp. De vrouwtjes kunnen tot 300 embyro’s bij zich dragen, maar, en dit is echt heel bijzonder, de baby walvissen rijpen in de ei in de baarmoeder en komen pas vlak voor hun geboorte eruit. Bij de geboorte zijn ze al flink, tussen de 50 en 60 centimeter lang. Hoeveel baby's ze uiteindelijk  krijgen is niet bekend.

Leefgebied
De walvishaai reist veel en vaak, wat dat betreft zijn het echte wereldreizigers. Je komt ze daarom echt overal tegen. Het is gelukkig mogelijk om met dit magnifieke schepsel te snorkelen Er worden diverse excursies georganiseerd voor geïnteresseerde.  Vind je het leuk om met deze prachtige reus te zwemmen? Het zal hoe dan ook een indrukwekkende ervaring zijn die je je levenslang niet meer zult vergeten.

Schermafbeelding 2020-01-29 om 12.24.29.

Zoutwaterkrokodil

De zoutwaterkrokodil is niet alleen de grootste krokodil ter wereld, maar ook de meest agressieve! 

Kaapse pelsrob

Jagen op een pelsrob is voor de witte haai een echt kat en muisspel die de witte haai helaas niet altijd wint. 

Blauwe haai

Blauwe haaien hebben meestal één doel voor ogen; lekker veel en vaak eten.

  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

@ Wereld van de Haai 2020 | Terms of Use | Disclaimer | Acknowlegements | Contact |