• Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

@ Wereld van de Haai 2019 - All Rights Reserved | Terms of Use | Disclaimer | Acknowlegements | Contact

© YEN-YI LEE / CORAL REEF IMAGE BANK

Ron & Valerie Taylor

BLUE-WATER-WHITE-DEATH-3.jpg

Ron en Valerie Taylor zagen geen gevaarlijke haaien zoals wij dat deden, zij zagen de schoonheid ervan. Ze zagen een sublieme schepsel dat minutieus in elkaar zat. Ze zagen een bedreigde dier en besloten om alles te doen wat in hun vermogen lag om ze te beschermen. Dit is hun verhaal. 

RON & VALERIE TAYLOR

dominionline-nova-scotia-photo.jpg

Tijdens beide wereldoorlogen werden veel oorlogsschepen noodlottig getorpedeerd. Men was zich ervan bewust dat er haaien in het water waren, maar verwachtten van zijn levensdag niet dat dat er honderden tegelijk zouden zijn. Dit werd de realiteit voor honderden zeelieden van de HMS Nova Scotia.  

HMS NOVIA SCOTIA

1406724792003-bassett.jpg

In 1945 werd de USS Indianapolis door een Japanse onderzeeboot getorpedeerd en zonk het binnen enkele minuten naar de bodem van de zee. 900 zeelieden belandden in het water. Vijf dagen later waren daar nog maar 317 van in leven. De rest waren verslonden door hongerige haaien. 

USS INDIANAPOLIS

rodni-fox-1.jpg

De Australiër Rodney Fox was kampioen speervisser. Hij beoefende zijn sport op hoog niveau en won diverse prijzen. Op een dag veranderde zijn leven in een klap toen hij tijdens een wedstrijd oog in oog kwam te staan met een grote witte haai. Het zou Rodney voorgoed veranderen.  

RODNEY FOX

bethanyhamilton_facebook.jpg

Je bent 13 jaar en staat bekend als een van de beste prof surfers van jouw generatie. Dan rukt een tijgerhaai tijdens het surfen jouw arm er in een keer af en je toekomst is daardoor voorgoed van de baan. Of toch niet? Dit is het verhaal van Bethany Hamilton.  

BETHANY HAMILTON

IYORBank_OceanSafari_Casagrande_03 3.JPG

De vooruitzichten voor de oceanen en haar dieren is niet erg rooskleurig. Gelukkig zijn er honderden instanties die daar wat aan willen doen. Ook jij kunt jouw steentje bijdragen. Adopteer een haai en help mee om deze magnifieke dieren te redden voordat ze voorgoed van de aardbodem zijn verdwenen. 

ADOPTEER EEN HAAI

1024px-Abraham_Storck_-_Walvisvangst.jpg

De 16e tot en met de 17e eeuw waren de meest voortvarende jaren in onze Vaderlandse geschiedenis. Het werd ook niet voor niets De Gouden Eeuw genoemd. Dit is ook de periode waarin Nederlandse kooplieden uitzonderlijk rijk werden als gevolg van hun bijdrage aan de walvisvaart. 

DE WALVISVAART

ImageBank_Shark_JeffHester_03.jpg

DE WITTE HAAI IN NOORD-EUROPA

Een witte haai in Noord-Europa, dát zou wat zijn! Wij hebben hier malse zeehonden, dolfijnen en een prima watertemperatuur. Kortom, Noord-Europa is een ideale leefgebied voor witte haaien. De vraag of ze hier al zijn is daarom niet zo vreemd als je denkt. 

C3x8NrlUYAAr111.jpg

ROB STEWARD - HAAIENACTIVIST

Rob Steward zag hoe duizendenden onschuldige haaien werden afgeslacht voor hun vinnen en besloot om daar wat aan te gaan doen. Wat begon als een privé missie werd omvangrijker dan iemand ooit had kunnen bedenken.  

IYORBank_OceanSafari_EllenCuylaerts_02.j

10 GEVAARLIJKSTE HAAIENSOORTEN

Haaien zijn predatoren en moeten eten om te overleven. Ze doden niet voor de lol, maar om te overleven. Wanneer wij hun leefgebied betreden lopen we het risico dat wij een nieuwsgierig of hongerige haai tegenkomen. Vaak gaat het goed, soms niet.   

46528828985_de21a0fc89_k.jpg

MAKREELHAAI VANGEN - TOPSPORT

Sportvissers houden ervan om op haaien te vissen. Het gaat tenslotte om de sport, niet waar? En hoe groter de haai, hoe beter! Hoe heftiger de haai tegenstribbelt, des de spannender! Zeker wanneer het om een makreelhaai gaat, want ze zijn niet allen vechtlustig. ze kunnen ook heel hoog springen. 

Mattanza_1_.jpg

LA MATTANZA - FESTIVAL IN SICILIË

De blauwe tonijn, dáár gaat La Mattanza om. Een festival als geen ander. 600 jaar oud en zeer populair in Italië. Een festival waarbij duizenden tonijnen in grote netten worden gevangen en eens per jaar op brute wijze worden binnengehaald. Een festival met veel vraagtekens.  

IYORBank_OceanSafari_EllenCuylaerts_04.j

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER HAAIENANATOMIE

Haaien zijn groot, flexibel en ge'haaide' predatoren. Hun lichaam is uitermate functioneel en gebouwd voor de jacht. De haaienanatomie zit uitermate gedetailleerd in elkaar, van hun huid tot aan hun maag. Van hun longen tot aan hun ogen. En niet te vergeten, ook hun vlijmscherpe tanden!  

01sharkattack1916-1.jpg

SHARK ATTACK!! 

NEW JERSEY 1916

Een hittegolf in het jaar 1916 en een uitbraak van de ziekte polio dreef veel mensen naar de kust. Zij wisten vaak niet wat een haai was, laat staan hoe een haai eruit zag of zelfs dat een haai in staat was om een mens te doden. Bloedige confrontaties met haaien zou daar heel gauw verandering in brengen.