Haaienblog

Klik op een pijl om naar het betreffende artikel te gaan

Adopteer een haai

Bethany Hamilton

Rob & Valerie Taylor

Haaienanatomie

Rob Steward

Makreelhaai - top sport!

La Mattanza - tonijnvangst

Haaien Middellandse Zee

Pig Island

Top10 gevaarlijke haaien

HMS Nova Scotia

USS Indianapolis

Witte haai in N. Europa

Walvisvaart

Rodney Fox

1916 Zomer van de haai

Haaienfluisteraars

Haaien aanvallen

Witte haai vs orka

Gevangenis forten

Adopteer een haai

De vooruitzichten voor de oceanen en haar dieren is niet erg rooskleurig. Gelukkig zijn er honderden instanties die daar wat aan willen doen. Ook jij kunt jouw steentje bijdragen. Adopteer een haai en help mee om deze magnifieke dieren te redden voordat ze voorgoed van de aardbodem zijn verdwenen.

Bethany Hamilton

Je bent 13 jaar en staat bekend als een van de beste prof surfers van jouw generatie. Dan rukt een tijgerhaai tijdens het surfen jouw arm er in een keer af en je toekomst is daardoor voorgoed van de baan. Of toch niet? Dit is het verhaal van Bethany Hamilton. 

Rod & Valerie Taylor 

Ron en Valerie Taylor zagen geen gevaarlijke haaien zoals wij dat deden, zij zagen de schoonheid ervan. Ze zagen een sublieme schepsel dat minutieus in elkaar zat. Ze zagen een bedreigde dier en besloten om alles te doen wat in hun vermogen lag om ze te beschermen. Dit is hun verhaal.

Haaienanatomie

Haaien zijn groot, flexibel en ge'haaide' predatoren. Hun lichaam is uitermate functioneel gebouwd. De haaienanatomie zit subliem gedetailleerd in elkaar. Hun huid, haar en niet te vergeten, ook hun vlijmscherpe tanden zijn gemaakt voor de jacht. 

Rob Stewart

Rob Steward zag hoe duizendenden onschuldige haaien werden afgeslacht voor hun vinnen en besloot om daar wat aan te gaan doen. Wat begon als een privé missie werd omvangrijker dan iemand ooit had kunnen bedenken. Hier volgt het verhaal van een heel bijzonder man. 

Makreelhaai - top sport

Sportvissers houden ervan om op haaien te jagen. Het gaat tenslotte om de sport, niet waar? En hoe groter de haai, hoe beter! Hoe heftiger de haai tegenstribbelt, des de spannender! Zeker wanneer het om een makreelhaai gaat, want ze laten zich niet zonder meer vangen. Spannend toch?

La Mattanza - tonijn festival 

De blauwe tonijn, dáár gaat La Mattanza om. Een festival als geen ander. 600 jaar oud en zeer populair in Italië. Een festival waarbij duizenden tonijnen in grote netten worden gevangen en eens per jaar op brute wijze worden binnengehaald. Een festival met veel vraagtekens.

10 gevaarlijkste haaiensoorten

Haaien zijn predatoren en moeten eten om te overleven. Ze doden niet voor de lol, maar om te overleven. Wanneer wij hun leefgebied betreden lopen we het risico dat wij een nieuwsgierig of hongerige haai tegenkomen. Vaak gaat het goed, soms niet.  

HMS Nova Scotia

Tijdens beide wereldoorlogen werden veel oorlogsschepen noodlottig getorpedeerd. wist dat er haaien in het water zaten, maar verwachtten van zijn levensdag niet dat dat er honderden tegelijk zouden zijn. Dit werd de realiteit voor honderden zeelieden van de HMS Nova Scotia. 

USS Indianapolis

In 1945 werd de USS Indianapolis door een Japanse onderzeeboot getorpedeerd en zonk het binnen enkele minuten naar de bodem van de zee. 900 zeelieden belandden in het water. Vijf dagen later waren daar nog maar 317 van in leven. De rest waren verslonden door hongerige haaien.

De witte haai in Noord - Europa

Een witte haai in Noord-Europa, dát zou wat zijn! Wij hebben hier malse zeehonden, dolfijnen en een prima watertemperatuur. Kortom, Noord-Europa is een ideale leefgebied voor witte haaien. De vraag of ze hier al zijn is daarom niet zo vreemd als je denkt.

Walvisvaart - Gouden Eeuw

De 16e tot en met de 17e eeuw waren de meest voortvarende jaren in onze Vaderlandse geschiedenis. Het werd ook niet voor niets De Gouden Eeuw genoemd. Dit is ook de periode waarin Nederlandse kooplieden uitzonderlijk rijk werden als gevolg van hun bijdrage aan de walvisvaart. 

Rodney Fox

De Australiër Rodney Fox was kampioen speervisser. Hij beoefende zijn sport op hoog niveau en won diverse prijzen. Op een dag veranderde zijn leven in een klap toen hij tijdens een wedstrijd oog in oog kwam te staan met een grote witte haai. Het zou Rodney voorgoed veranderen. 

1916 - Zomer van de haai

Een hittegolf in het jaar 1916 en een uitbraak van de ziekte polio dreef veel mensen naar de kust. Zij wisten vaak niet wat een haai was, laat staan hoe een haai eruit zag of zelfs dat een haai in staat was om een mens te doden. Bloedige confrontaties met haaien zou daar heel gauw verandering in brengen. 

Haaien van de Middellandse Zee

Je hoort er weinig over, en misschien leeft het niet echt bij 'wij' Europeanen. Haaien in de zee rondom Europa en dan voornamelijk in de Middellandse Zee, zijn ze er eigenlijk wel? We staan er misschien niet zo vaak bij stil, vermoedelijk omdat er eigenlijk bitter weinig over haaien in Europa valt te vertellen.

Haaienfluisteraars

Haaienfluisteraars hebben een unieke verwantschap met haaien. Simpel gezegd; zij kunnen dingen voor elkaar krijgen met haaien waar een gewone leek alleen maar van kan dromen. Dit zijn mensen die zonder angst het gezelschap opzoeken van gevaarlijke haaiensoort zoals witte haaien, tijgerhaaien en stierhaaien.

Pig Island

Wij hadden er ooit van gehoord, maar er eigenlijk niet veel aandacht aan geschonken, want wat hadden zwemmende varkens nu met een haaien website te maken? Nou ja, weinig eigenlijk, maar soms moet je jezelf ook kunnen kietelen, zelfs al ben je een haaien website en zeg nu eerlijk, dit is toch gewoon leuk?

Haaienaanvallen

Wanneer je hoort dat er weer een persoon door een haai is gegrepen lopen de rillingen over je rug. We willen het eigenlijk liever niet weten, maar aan de andere kant willen we ook graag weten waarom er wéér iemand gewond is of de dood heeft gevonden door een haaienaanval. Wat veroorzaakt al die aanvallen en waarom lijken het er almaar meer te worden? 

Gevangenis forten

Gevangenissen hebben altijd maar één doel gehad, en dat is om er voor te zorgen dat gedetineerden binnen de muren bleven en hun straf uitzaten. De gevangenissen van vroeger zijn niet te vergelijken met onze huidige gevangenissen. De vaak primitieve omstandigheden waren ver van ideaal, maar in die tijd had men nu eenmaal niet het algehele belang van de gevangene voor ogen

Witte haai vs orka

In 2017 werd Zuid Afrika opgeschrikt toen er vijf dode witte haaien met lengtes variërend tussen 2,7 - 4,9 meter op het strand aan werden getroffen. Alle haaien hadden gapende wonden in hun lichaam. Deze wonden bevonden zich op zeer specifieke plekken aan het lichaam wat deed vermoeden dat bepaalde organen doelbewust waren geselecteerd.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Twitter - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

@ Wereld van de Haai 2020 | Terms of Use | Disclaimer | Acknowlegements | Contact |